Varselmelding

ResponsiveMultiLevelMenu (codrops) style requires jQuery library version 1.7 or higher, but you have opted to provide your own library. Please ensure you have the proper version of jQuery included. (note: this is not an error)

Det er ikke bare hunder som driter i Tromsømarka. Det gjør byrådet også.

Det ser ikke ut til at Kristin Røymo og resten av makta i Tromsø lærer noe som helst av egne feil. Nok en gang skuffer Arbeiderpartiet stort når Tromsømarka kommer på bordet.

Det er ikke mange måneder siden byrådsleder Kristin Røymo måtte stå skolerett og beklage Aps famøse forslag om å bygge boliger i Tromsømarka. «Jeg beklager, jeg beklager, jeg beklager», gjentok den daværende byrådslederkandidaten til det kjedsommelige.

Derfor stolte jeg på henne og resten av hennes lag da de sa at Tromsømarka var viktig for dem. Jeg tok skammelig feil, og jeg føler meg skikkelig rundlurt av Røymo og co. Nå er de i ferd med å sette kroken på døra for Tromsømarkaprosjektet. Satsingen blir ikke videreført.

LES DENNE: Byrådet avslutter prosjektet i Tromsømarka (krever innlogging)

Tromsømarkaprosjektet er trolig det mest vellykkede folkehelseprosjektet i Tromsø kommune noen sinne. Det ble født og unnfanget av det forrige Ap-regimet, med Arild Hausberg og Vibeke Ek i spissen. Det ble videreført og flasket opp av det blå byrådet hvor Øyvind Hilmarsen og Jonas Stein bredte sine vinger over prosjektet.

FINANSBYRÅD: Rødts Jens Ingvald Olsen vil skuffende nok ikke videreføre satsinga.

Og når det nå er i ferd med å springe ut i full blomst skytes det altså ned av Kristin Røymo, assistert av Brage Larsen Sollund (Ap), Ragni Løkholm Ramberg (Ap), Gunhild Johansen (SV) og Jens Ingvald Olsen (Rødt).

I stedet for å legges ned, burde satsinga styrkes og bli et generasjonsprosjekt. De største overskridelsene på kommunens budsjett er helse- og omsorg. Forebygging er billigere.

I den store sammenheng er det småpenger som trengs for å videreføre folkehelsesatsingen i Tromsømarka. 1,5 millioner kroner neste år er nok, mener Henrik Romsaas.

Henrik Romsaas, prosjektleder.

Siden 2011 har Romsaas med sin entusiasme ledet Tromsømarka-prosjektet på en måte som nesten har gitt alt for gode resultater. Det er litt flåsete sagt, men har et snev av sannhet i seg. Romsaas har fått så mange tromsøværinger opp av sofaen og ut i løypa, at det til tider er trafikkork i løypa og for trangt til alle som ønsker å bruke øyas grønne lunge.

I et blogginnlegg før helga tok jeg til orde for å stanse sykkel- og sparktrafikken i skiløypa. Jeg ble idiotforklart av de fleste og genierklært av noen.

FIKK DU MED DEG DENNE? Kan vi ikke være enige om å droppe spark og sykkel i skiløypa. Og hva med hunder?

Nå er det ikke sånn at jeg er en fæl fyr med et brennende ønske om å stenge lysløypa for noen, snarere tvert imot. Jeg vil egentlig ha så mange som mulig i Tromsømarka, uansett om man bruker ski, spark, sykkel, rullator eller rullestol. Dess flere, dess bedre. Men forholdene må legges bedre til rette.

Jeg skulle ønske at lysløypa langs toppen av øya i enda større grad ble brukt som en hovedferdselsåre for alle slags myke trafikanter. Jeg vil ha enda bredere trasé, så bred at vi kan ha egne felt for syklende, gående og skiløpere.

Det er ikke mulig i dag. Og ungene som skal trene på ski, har kun ett alternativ: Lysløypa mellom Prestvannet og Templarheimen. Dessverre får de i dag løypa ødelagt av blant annet sykkelspor, og de må innimellom skøyte sikksakk mellom syklister. Det ødelegger opplevelsen for alle.

Barthens blogg

Øystein Barth-Heyerdahl (43) jobber til daglig som debattredaktør i Nordlys.

 

Etter 20 relativt usunne år, har han nå lagt bak seg sju relativt sunne, og fremstår fortsatt som nyfrelst.

 

På fritiden leter han etter ungdomskilden på ski, sykkel, i basseng og med løpesko på beina.

Vinterbyen Tromsø må i tillegg til en bred og velfungerende hovedferdselsåre ha noen løyper som er dedikerte til skiløpere i alle aldre. Planene finnes for en skistadion med løyper rundt hoppbakken i Grønnåsen og tilhørende standplass for skiskyting. Dette er planer som byrådet må få fortgang i, ikke minst fordi bygginga av det svært så etterlengtede Tromsøbadet ødelegger store deler av dagens stadion på Templarheimen.

Med disse grepene vil Tromsømarka kunne ta imot alle, og fremstå som et grønt alternativ. Derfor Kristin, Brage, Ragni, Gunhild og Jens Ingvald: Det trengs mer penger til de grønne områdene på Tromsøya, i tillegg til Kvaløya, Tromsdalen og Kroken – ikke mindre.

Friområdene skal være inkluderende for alle, både firbeinte hunder og tobeinte byråder.

Men det er nok at hundene driter i Tromsømarka. Byrådet må ikke gjøre det samme.

DEL DENNE BLOGGEN PÅ FACEBOOK

Del med dine venner